facebook

РОБИМО ЯБЛУЧНИЙ ОЦЕТ З СВІЖОГО ВРОЖАЮ: ДВА ПРОСТИХ РЕЦЕПТА. ДУЖЕ КОРИСНИЙ, РЕКОМЕНДУЄМО ВСІМ!

Коли яблука достигнуть, зробіть яблучний оцет — дуже цінний лікувальний засіб, не пошкодуєте, «швидка допомога» буде під рукою! На прохання читачів. www.slovech.co

Яблучний оцет на житніх сухарях

Дуже широко використовується яблучний оцет — він і без запаху, та й для здоров’я корисний.

Є чудовий рецепт вітамінного напою — треба в склянці теплої води розчинити столову ложку меду і столову ложку яблучного оцту і випивати щоранку натще — це джерело вітамінів.

Так як ми тут всі рукодільні, пропоную приготувати самостійно, а не купувати невідоме в магазині.

інгредієнти :

Яблуко — 3 кг

Вода — 1 л

Цукор — 50 г

Мед — 2 ст. л.

Сухарі (житні, або дріжджі 10г) — 20 г

приготування:

Яблука миємо й натираємо на грубій тертці разом з насінням (я працювала з блендером).

Яблучну масу викладаємо в посуд (НЕ алюмінієвий) — можна в каструлю або 5 літрову банку. У теплій кип’яченій воді розчиняємо дріжджі, цукор, мед і заливаємо яблука, якщо використовуємо дріжджі, то їх теж розчиняємо, якщо сухарі — просто кладемо зверху.

Зав’язуємо марлею, щоб все дихало, а мошки туди не могли потрапити і залишаємо для бродіння на тиждень в теплом не сонячному місці, помішувати хоча б раз в день, щоб яблука зверху не засихали.

Проціджуємо те, що у нас вийшло, через кілька шарів марлі, відтискаємо, рідину переливаємо в чистий скляний посуд, зав’язуємо марлею і залишаємо для бродіння ще на півтора, два місяці.

За цей час оцет повинен стати прозорим, а внизу збереться осад. Акуратно зливаємо чисту рідину, розливаємо по скляних пляшках і добре закорковуємо.

Яблучний оцет на сухих дріжджах

Правильна англійська назва — cider vinegar. Яблучний оцет володіє більш насиченим смаком і поживною цінністю, ніж звичайний, спиртовий. Він має м’який смак і аромат.

Складові:

Яблуко — 1 кг

Вода (1,25 л) — 1250 мл

Мед (або цукор) — 200 г

Дріжджі (сухі) — 11 г

Рецепт «Яблучний оцет»:

Яблука помити, натерти на грубій тертці.

Для приготування оцту використовується яблуко цілком, тобто з шкіркою і серцевиною. Всі зіпсовані місця в яблуках вирізати.

Воду закип’ятити і охолодити до теплого стану (вода додається з розрахунку 200 г яблук + 250 г води).

Додати мед (або цукор) в яблучну масу, дріжджі і добре перемішати.

Яблучну кашку викласти в керамічну посудину з широкою горловиною, щоб зіткнення продукту з відкритим повітрям було максимальним.

Залишити на 10 днів при кімнатній температурі, помішувати мінімум 2 рази на день дерев’яною лопаткою (щоб повітря виходило).

Суміш буде пінитися, але не сильно. Після 10 днів суміш процідити через кілька шарів марлі.

Виходить своєрідний яблучний сік. Отриману рідину помістити в скляну посудину (рідина повинна займати не більше 2/3 посудини).

Горловину можна обв’язати марлею. Залишити в темному місці для бродіння.

Помішувати не потрібно, міняти місце розташування банки також небажано.

Період бродіння і дозрівання оцту займає від 40 до 60 днів.

Через 30 днів оцет прояснюється. На поверхні рідини може утворюватися піна або слизова маса, коли вона бродить, це так звана «оцтова матка» — вона володіє втричі більшими цілющими властивостями, ніж власне яблучний оцет.

Так що не лякайтеся 🙂 я це чудо не фотографувала, так як воно не зовсім презентабельного вигляду.

Я дочекалася саме 60 днів!

Осад осів, оцет посвітлів, плівочка на поверхні закріпилася.

При зберіганні оцту може утворюватися осад, це абсолютно нормально для продукту, приготованого з натуральної сировини.

Зберігати оцет в герметично закоркованих скляних пляшках в прохолодному місці.

Термін придатності може бути необмеженим, якщо правильно провести весь процес, і бажано простерилізувати тару для тривалого зберігання.

Це був другий раз, коли я готувала яблучний оцет, результатом залишилася задоволена і ділюся з Вами.

Особисто для себе я проводжу експерименти і додаю в яблучний оцет ароматизатори натуральні — гвоздику, або шкірку лимона, це додає ще більш оригінального смаку і аромату.

Він використовується у всілякі приправи і соуси!

Смачного!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *